jump to navigation

Speel als Jeremy Lin met je persoonlijke coach februari 27, 2012

Posted by Joop Koppen in Activatie, Basketbal, Community, Innovatie, Interactie, Marketing, Sportsponsoring.
Tags:
trackback

Deze posting is op 24 februari geplaatst op SportNext

Joop Koppen (@joopkoppen )

24 feb, 11:30

Blogs, Innovatie en technologie

Sportprestaties zijn te analyseren aan de hand van allerlei statistieken. Die statistieken worden vaak gemeten door chips in en op je schoen, apps op je telefoon of doormiddel van hartslagmeters. Wat nieuw is voor mij, is je prestatie te verbeteren door middel van de opgeslagen data die door een ijshockeypuck of basketball verzameld wordt.

Analyse
Infomotion heeft een sport techniek ontwikkeld, 94fifty genoemd en specifieke onderdelen meet. Het is mogelijk om de balcontrole en je schiettechniek te verbeteren. 94fifty ontwikkelde een basketball die aan de binnenkant is voorzien met bewegingssensoren. Door alle bewegingen van de bal te meten, meet je de speler tot in detail. Gecombineerd met de nodige algoritmen en software kunnen alle bewegingen van de bal worden omgezet in de meest nauwkeurige spelersanalyse ooit. De bewegingssensor technologie genereert binnen enkele seconden een gedetailleerde, objectieve en gepersonaliseerde analyse van de speler. Een paar minuten na de meettest krijgt de speler een volledig rapport op papier en worden de resultaten online toegevoegd zodat hij/zij ze overal kan raadplegen. Bovendien kan de speler zijn vorige resultaten en vooruitgang bekijken.

In de NBA is deze techniek voorafgaande van het afgelopen seizoen gebruikt bij de ‘draft’

Output
Het meest belangrijke van deze data is uiteraard voor de coach die aan de hand van de opgeslagen data de prestatie curve van de speler kan volgen en op detail niveau kan beoordelen en trainen. Op dit moment is basketbal de keysport bij 94fifty en meet de volgende onderdelen:

  • Bal rotatie
  • Balkracht
  • Aanname van de bal
  • Baan van de bal
  • Schot controle
  • Snelheid van de bal
  • Tijd tussen aanname en schot
  • Kracht van de linker en rechterhand

Bij ESPN Sport Sience hebben zij 94fifty gebruikt om een speler volledig door te meten en zijn schiettechniek te verbeteren.

Cees van Rootselaar, oud international
In Nederland is Cees van Rootselaar, voormalig international (118 caps) en 5-voudig Nederlands Kampioen, begonnen om de Nederlandse basketballer beter te maken met behulp van 94fifty. In een telefonische gesprek zegt Cees:

“Het 94Fifty systeem is een geweldige innovatie voor het basketball in het algemeen en de opleiding/training van zowel de jeugd als elite programma’s in het bijzonder.”

Het is volgens mij een kleine stap om deze techniek verder te ontwikkelen voor onder andere voetbal of hockey. Ik hou mij aanbevolen om als testpersoon deze onderdelen te meten en te vergelijken.

 

Advertenties

Reacties»

1. Adidas Smart Ball | Koppen's Blog - mei 30, 2013

[…] artikel schreef ik al over het meten van de schotkracht, spin en richting van een (basket) bal van 94fifty. Adidas is na drie jaar ontwikkelen met een voetbal op de markt gekomen die aan de buitenkant lijkt […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: