jump to navigation

Sportartikelenmerken meest bekende voetbalsponsors januari 22, 2010

Posted by Joop Koppen in Adidas, advertentie omzet, Commercial, Eredivisie, Internet, Marketing, mediabesteding, Nike, Non-spot, Socialmedia, Sportsponsoring, SportTribune, WK 2010.
trackback

Adidas, Nike en Puma zijn de meest bekende voetbalsponsors in de vijf grootste sportmarkten van Europa. Dat blijkt onderzoek van SPORT+MARKT.

Sportartikelenmerken meest bekende voetbalsponsors

“Shirtsponsoren en producenten van sportartikelen domineren de Europese voetbalreclame”, stelt Hartmut Zastrow, directeur van SPORT+MARKT de balans op. Adidas is voor hem hét voetbalmerk van Europa. De grootste verrassing voor de expert is echter Audi op plaats 8. “Audi voert een decentrale voetbalstrategie met partnerschappen bij talrijke Europese clubs. Daarmee verdringt de onderneming als automobielsponsor op dit moment zelfs Ford van zijn plaats.” Dat Audi in de Top 10 is gekomen, ligt echter ook aan de persberichten over de aankoop van aandelen bij FC Bayern München.

Verder maakt de Top 20 duidelijk, dat er zeer verschillende sponsoringstrategieën bestaan, waarmee ondernemingen een blijvende indruk kunnen achterlaten bij Europese voetbalfans. Een wereldconcern als Coca-Cola, op de vierde plaats, is omnipresent als sponsor in het voetbal en sport in het algemeen, maar niet op shirts van clubs. Emirates die de vijfde plaats op de ranglijst inneemt is daarentegen shirtsponsor van grote Europese clubs en daarbij ook nog eens naamgever van het stadion van Arsenal én FIFA- WK partner.

Carlsberg, die de zevende plaats op de ranglijst inneemt, is sinds 1992 shirtsponsor van FC Liverpool en ook partner van het UEFA Europees kampioenschap en tot deze zomer partner van de UEFA beker. Carlsberg plaatst zich hiermee voor concurrent UEFA Champions League partner Heineken. Deze ranglijst onderstreept het grote externe effect van de shirtsponsoren van de Engelse topclubs. De UK is de enige markt waar shirtsponsoren, namelijk AIG en Carlsberg, het beter doen dan de producenten van sportartikelen. Alleen Barclays als ligasponsor kan op dit hoog niveau meespelen.

Dankzij de internationale populariteit van de Premier League en de successen van de Engelse clubs in de UEFA Champions League in de afgelopen jaren bereikten deze sponsoren ook fans in de andere grote markten.

Bron: SportTribune

Advertenties

Reacties»

1. Tweets that mention Sportartikelenmerken meest bekende voetbalsponsors « Koppen’s Blog -- Topsy.com - januari 22, 2010

[…] This post was mentioned on Twitter by Joopkoppen, Tonny de Jong. Tonny de Jong said: Sportartikelenmerken meest bekende voetbalsponsors « Koppen's Blog: Posted by Joop Koppen in Adidas, Commercial, E… http://bit.ly/8vQwj8 […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: