jump to navigation

Hoe overleef je een WK! november 17, 2009

Posted by Joop Koppen in Marktonderzoek, Onderzoek, Sportsponsoring, WK 2010.
trackback

Tijdens het zien van de reglementen van de FIFA voor het organiseren van de WK in Zuid Afrika schrok ik wat allemaal niet mag. Het eea was al duidelijk tijdens de champions league wat een evenement is van maximaal een paar dagen, mn voor de Nederlandse clubs.

Alle namen die maar enigszins lijken in verschillende combinaties op South Afrika 2010 zijn geclaimd door de FIFA inclusief de logo’s. daar kan ik helemaal inkomen.

Iedereen kan zich nog herinneren dat de Heineken mutsen en lederhosen van Bavaria de stadions in Oostenrijk niet in mochten omdat Carlsberg biermerk sponsor was.

En dan te bedenken dat veel toeschouwers achteraf niet weten wie de sponsoren zijn het evenement.

Een beetje handelaar bedenkt wel een list om door de mazen heen te gaan maar in Zuid Afrika is een groot deel van de bevolking afhankelijk van handel die ze tijdens de WK 2010 niet mogen voeren. De locale frisdranken mochten niet meer verkocht worden in een straal van een paar kilometer van een stadion terwijl dat normaal gesproken hun verkoop gebied is terwijl Coca Cola hiervan niets merkt.

Dit is maar een topje van de ijsberg als het gaat aan het ontrekken van rechten van de lokale ondernemers.

Maar hoe anders kan het gaan in de bid van Nederland en België? Moeten wij onze eigen merken missen. Het wakker worden met echte koffie van Douwe Egberts of moet je straks wakker worden met Starbucks? S’avonds een biertje drinken van Heineken of Jupiler.

Het lijkt alsof de FIFA een eigen stukje grond toe-eigenen met haar eigen regels en wetten die voor de duur van de WK duren. Ik ben het eens dat sponsoren, die veel geld betalen om verbonden te zijn met de FIFA, beschermd moeten worden maar zo ver dat kleine ondernemers niet meer kunnen eten gaat volgens mijn te ver

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: