jump to navigation

Andere geldstromen vinden binnen sportsponsoring november 11, 2009

Posted by Joop Koppen in advertentie omzet, Crisis, Eredivisie, Innovatie, Marketing, Sportsponsoring.
trackback

ShirtsponsorUit een onderzoek van Sport+Markt komt naar voren dat de shirtsponsoring stabiliseert. Is dat een goed of een slecht teken.

1. Een goed teken omdat door de crisis nog steeds sponsoren zijn die op een shirt willen staan van een club tenzij ze failliet gaan zoals DSB. 2. Een slecht teken omdat er geen groei in de sponsoring zit. Dat kan door een paar redenen komen. a. De meeste sponsorcontracten zijn doorlopende contracten en b. De Nederlandse sponsormarkt is niet volledig open. Neem bijvoorbeeld de goksites als Bwin en Unibet die voor veel geld op de shirt van onze sporters willen staanzoals in Spanje. Helaas laat de Nederlandse wet dit, voorlopig, niet toe.
In Nederland haalt een club gemiddeld 2.4 miljoen Euro binnen aan shirtsponsoring. In totaal is dat 43 miljoen voor de gehele Eredivisie.
Voor de kleine clubs (onder Top 7) zullen de inkomsten uit shirtsponsoring niet zo veel veranderen hoewel ze er wel meer voor moeten doen. Voor de Top 7 van de Nederlandse Eredivisie kan ik mij heel goed voorstellen dat er afgerekend zal worden op prestatie.
Als de club naar behoren presteert ontvangen de club 90% van het sponsor bedrag eindigen ze hoger op de ranglijst komt daar een X percentage bovenop. Bij het behalen van het landskampioenschap of de KNVB beker kan de club, en spelers, een bonus ontvangen. Dit is in het ‘normale’ bedrijfsleven bij commerciële beroepen gewoon.
Als sponsor met een afbreukrisico kan er zelfs een beloning in het vooruitzicht gesteld worden als de club, spelers en fans zich buiten het veld de sponsor niet in discredit gebracht heeft.
Dit geeft een hele andere dimensie en verantwoordelijkheid aan de club, spelers en fans plus de sponsor is meer betrokken bij ‘zijn’ club dan alleen maar een geldschieter.

Ik ben benieuwd of de komende jaren een vergelijke verandering aan zit te komen.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: