jump to navigation

Elke nieuwsrubriek mag doelpunten uitzenden juli 1, 2009

Posted by Joop Koppen in Betaalde content, Commercial, Eredivisie, SportTribune.
trackback

Alle nieuwsrubrieken mogen voortaan een kort overzicht maken van de doelpunten die zijn gemaakt in de Eredivisie en de Jupiler League.
Elke nieuwsrubriek mag doelpunten uitzenden

Ook hoogtepunten van bijvoorbeeld een dag Olympische Spelen of Tour de France mogen door elk nieuwsprogramma worden uitgezonden.
De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetswijziging van PvdA’er Martijn van Dam die dit mogelijk maakt. Tot nu toe had alleen het programma dat de uitzendrechten van een evenement koopt, de volledige vrijheid om overzichten samen te stellen.

De PvdA zag die regeling als een “onwenselijke inperking van de vrije nieuwsgaring”. Door het initiatief van Van Dam mogen nieuwsrubrieken als RTL Nieuws en Hart van Nederland de hoogtepunten van sportevenementen in maximaal negentig seconden samenvatten.

Directeur Alex Tielbeke van de Eredivisie CV reageert teleurgesteld op het besluit. “Wij hebben hele grote problemen met de nieuwe regeling. Zenders krijgen nu de kans een aaneenschakeling van alle doelpunten te laten zien. Deze regeling heeft niets meer te maken met vrije nieuwsgaring, maar komt neer op een verkort samenvattingsrecht”, zegt Tielbeke. Hij hoopt het tij nog via de Eerste Kamer te kunnen keren.

Tielbeke voorziet negatieve consequenties voor de kwaliteit van het betaald voetbal in Nederland en een verdere verzwakking van de Europese concurrentiepositie. “Door deze regeling worden de samenvattingsrechten in de toekomst minder waard, waardoor de clubs een stap terug moeten doen in de media-inkomsten.” Tielbeke verwacht tevens dat de voorgestelde regeling botst met het auteursrecht en overweegt juridische stappen.

Directeur Jan de Jong van de NOS zegt dat de NOS als journalistieke organisatie voorstander is van een flitsregeling. “Maar de ruimte die nu wordt geboden, is in het verleden nooit noodzakelijk gebleken. De NOS had al uitstekende afspraken met SBS en RTL over het uitwisselen van nieuwsbeelden. In het NOS Journaal zijn bijvoorbeeld altijd keurig de doelpunten te zien van de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal, zonder dat de NOS over de rechten voor de live-uitzendingen beschikt. Ook met de Olympische Spelen hadden we goede afspraken”, reageert De Jong.
De NOS-directeur zegt de wens van de Tweede Kamer te zullen respecteren. “Al vraag ik me af of het juridisch uitvoerbaar is, dat moet de praktijk uitwijzen.”

SBS6 reageert verheugd. “We zijn groot voorstander van een uitruil van nieuws”, aldus een woordvoerder van SBS.

Bron: Sponsortribune

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: