jump to navigation

Internetbranche meet mobiel internet januari 28, 2009

Posted by Joop Koppen in Mobiel internet.
Tags:
trackback

mobiel-internetNederlandse uitgevers, exploitanten en adverteerders werken samen om in mei te kunnen melden hoe groot het Nederlandse mobiele internetgebruik is.

Volgende week komen leden van de Stir en Open Mobiel Internet (OMI) bijeen om hier afspraken over te maken. Mogelijk sluit het IAB in een later stadium ook aan, die internationale kennis van zaken en standaarden in kan brengen.

Dat bevestigt Stir-bestuurder Phileas Fox aan Emerce. “Op 6 februari vindt de eerste bijeenkomst plaats. Daar organiseren we de meting op het mobiele web voor de maand april. Ik hoop de resultaten in mei te kunnen publiceren. Zowel onder de leden van OMI als Stir blijkt veel behoefte aan dit soort gegeven”.

Naar schatting een kleine 3 miljoen Nederlanders begeeft zich met enige regelmaat op mobiel internet. Enerzijds door applicaties te activeren, zoals die van Hyves of eBuddy, anderzijds om mobiel te mailen of surfen. Vooralsnog richt de eerste meting zich op mobiel surfgedrag.

Fox: “Het wordt een platte meting, niets met een panel zoals Stir op het vaste web doet. Denk aan aantallen bezoeken, bezoekers, opgevraagde pageviews en eventuele andere parameters. Volgende maand hoop ik ook te kunnen bespreken of zaken als MMS en het gebruik van mobiele applicaties te meten zijn”.

Robert Gaal van internetbedrijf Wakoopa: “Het meten van het gebruik van mobiele applicáties is niet eenvoudig. Op de iPhone is het niet mogelijk om applicaties op de achtergrond te laten draaien. Op Android-toestellen wel”. Wakoopa bouwt een bedrijf rondom het meten van gebruik van applicaties op de computer en het ‘vaste web’. Mobiele metingen hebben zijn belangstelling, maar blijken vooralsnog lastig te realiseren.

Stir en OMI hopen in mei een top 50 of top 100 van meest bezochte mobiele sites te melden. Fox, mede-oprichter van Adfactor, zegt dat ook niet-Stir-leden zich kunnen melden om mee te doen met de mobiele nulmeting.

Bron: Emerce, Erwin Boogert

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: